Ervaringsverhalen van vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties

Elkaar inspireren

Wat zijn nu ervaringen van andere mensen? Wat halen zij uit hun vrijwilligerswerk? Waarvoor kunnen organisaties Vrijwillig in de Buurt benaderen? En hoe ervaren zij dat? Op deze pagina willen wij jullie informeren en inspireren door ervaringen van anderen te delen. In het najaar hopen wij zelfs nog zichtbaarder te worden met onze reizende Expositie Nieuwe Gezichten.

Ivonne Goossen, vrijwilliger bij de voedselbank Tubbergen

Ivonne Goossen, vrijwilliger bij de voedselbank Tubbergen

Ivonne is vijf jaar geleden vanuit Nijmegen terug verhuisd naar haar ‘oude nest’ in Harbrinkhoek. Daar woont ze met haar partner.

Wat was de reden om als vrijwilliger bij de voedselbank te gaan werken? Nadat Ivonne in 2023 is gestopt met haar betaalde baan achter een bureau, waarbij ze vooral met haar hersenen bezig was, wilde ze zich nuttig maken en iets praktisch doen met de handen. Vandaar dat ze vrijwilligerswerk zocht. Ze heeft voor werk bij de voedselbank gekozen omdat ze graag in een team van vrijwilligers werkt, tegen voedselverspilling is en iets wil doen voor mensen die een steuntje in de rug wel kunnen gebruiken. Ook vond ze het belangrijk om met een groep vrijwilligers te zijn, zodat je niet verplicht elke week aanwezig moet zijn, maar dat je kunt aangeven wanneer je een keer niet kunt. Het vrijwilligerswerk wordt dan minder als een vaste verplichting ervaren.

Het contact met een fijne groep vrijwilligers, buiten je eigen kennissenkring, maakt het extra leuk.

Hoe heb je dit vrijwilligerswerk gevonden? Wekelijks valt ook bij Ivonne Op en rond de Essen in de bus. Elke week vermeldt Vrijwillig in de Buurt daarin een aantal zoekopdrachten om organisaties te helpen in hun zoektocht. In deze weekkrant las ze over de zoektocht van de voedselbank en daarop heeft ze gereageerd. Na een kennismakingsgesprek kon ze daarna al vrij snel haar handen uit de mouwen gaan steken.

Wat houdt het werken bij de voedselbank Tubbergen in? De voedselbank Tubbergen is op vrijdagmiddagen een uitgiftepunt voor de voedselpakketten die in Almelo per soort (droog, diepvries, koeling, brood en groente/fruit) voor verschillende huishoudens (1-2, 3-4 en 5,6 of meer persoons-), zijn samengesteld. De vrijwilligers in Tubbergen controleren aan de hand van een lijst welk pakket aan de klant kan worden gegeven en zorgen ervoor dat deze de juiste onderdelen krijgt.

Marloes Grunder, vrijwilliger bij Kulturhus Denekamp

Wie voelt zich al ruim 7 jaar helemaal op haar gemak achter de balie bij het Kulturhus in Denekamp?

Dat is Marloes Grunder uit De Lutte. Daar woont Marloes met haar man, dochter en zoon.

Waarom is ze gaan solliciteren voor deze functie als vrijwilliger?

Ze wilde weer graag tussen de mensen zijn. Wat betekenen voor anderen en thuis komen met verhalen.

Dit lukte niet meer in het reguliere arbeidsproces, door de beperkingen ten gevolge van een ongeval in haar vroege jeugd. Ze is nog steeds heel blij dat ze kon starten met deze functie achter de balie. Dit doet ze 8 uur per week met veel plezier. Ze werkt samen met nog 8 vrijwilligers die periodiek overleggen en elkaar enthousiasmeren. Ook geeft Marloes aan dat ze samen kijken wat gaat goed en wat kunnen we anders doen of verbeteren.

Wat zijn de werkzaamheden van de baliemedewerkers binnen het Kulturhus? Marloes vertelt dat ze hierdoor een soort spil in het web zijn in het Kulturhus. Administratie en de planning van ruimtes, het klaarzetten van vergaderruimtes en het opruimen ervan. Barwerkzaamheden en vooral vragen beantwoorden van mensen die binnen komen lopen.

Elke dag is weer anders.
Dit maakt het werk voor Marloes als vrijwilliger zeer afwisselend

Marloes Grunder, vrijwilliger bij Kulturhus Denekamp
Nog geen account?
Schrijf je binnen 2 minuten in!
Account aanmaken