Vrijwilligersmanagement

7 Tips

Behouden van vrijwilligers


Ben je erg blij met jouw vrijwilligers en hoop je dat ze zich in blijven zetten voor jullie organisatie of vereniging? Hieronder een aantal tips die wij graag met jullie delen. 

Tip 1: Vraag aan vrijwilligers wat de reden van vertrek is en breng het verloop van je vrijwilligers in beeld. Op basis van de vertrekmomenten en de redenen van vertrek kunnen maatregelen getroffen worden om de uitstroom te beperken.

Tip 2: Vergader en overleg niet meer dan noodzakelijk is.

Tip 3: Bied flexibel vrijwilligerswerk aan. Zo kun je vrijwilligers met een volle agenda toch motiveren om vrijwilligerswerk te blijven doen.

Tip 4: Toon belangstelling bij persoonlijke gebeurtenissen van de vrijwilligers, zoals een verjaardag, ziekte, geboorte van kinderen of een verdrietig bericht.

Tip 5: Geef nieuwe vrijwilligers een zorgvuldige begeleiding en laat merken dat je blij met hen bent.

Tip 6: Vraag ook eens aan bestaande vrijwilligers waarom zij vrijwilligerswerk doen bij jouw organisatie of vereniging. Dit levert interessante input op die je kunt gebruiken voor werving van nieuwe vrijwilligers.

Tip 7: Spreek actieve vrijwilligers aan op hun kennis en talenten. Het is prachtig als mensen kunnen doen waar ze goed in zijn. Hier heeft zowel de organisatie als de persoon baat bij.

Nog geen account?
Schrijf je binnen 2 minuten in!
Account aanmaken