Kennisbank

Op deze pagina delen we onze kennis, ervaring en tips over relevante informatie voor trends en ontwikkelingen binnen vrijwilligerswerk; landelijk, regionaal en in Tubbergen-Dinkelland!

Maak je vrijwilligersorganisatie of verenging veiliger

Maak je vrijwilligersorganisatie of verenging veiliger

Grensoverschrijdend gedrag

Het komt helaas overal voor. Dus ook binnen vrijwilligersorganisaties en verenigingen. Tussen vrijwilligers en deelnemers, maar ook tussen deelnemers onderling. Toch willen we er alles aan doen om dit te voorkomen. Daarom delen we informatie wat jij als bestuurder kunt doen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen, maar ook wat je kunt doen als het toch gebeurt.

Werken aan een veilige sport-/werkomgeving: Hoe voorkom je grensoverschrijdend gedrag in jouw vrijwilligersorganisatie of vereniging? Ontdek hier welke stappen je nu al kunt nemen:

Aandacht voor Veiligheidsbeleid is een eerste stap. Je hebt als organisatie en vereniging de zorgplicht dat randvoorwaarden veilig werken aanwezig zijn voor jullie vrijwilligers en dat jullie organisatie en vereniging daarop aangesproken kan worden. Maak de kans van misbruik van je beleid zo klein mogelijk. Wijs een verantwoordelijk bestuurslid aan en zet grensoverschrijdend gedrag op de agenda van zowel bestuurs- als de ledenvergadering. Maak grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar, klik hier voor tips hoe dit te doen.

Sociale Veiligheid: Voer een een goed veiligheidsbeleid, want dit kan mogelijk ongewenst gedrag voorkomen. Onze sociaal werkers Vrijwillige Inzet weten hoe een VOG, het opstellen van een gedragscode / klachtenregeling, het invullen van een checklist risicofactoren, het invoeren van een meldprotocol en het opstellen van een meldingsplan kan bijdragen om je organisatie of vereniging veiliger te maken. Kijk ook bij ons aanbod om te zien welke workshops we op dit onderwerp geven.

Interesse in meer informatie of een vrijblijvend gesprek? Mail naar k.trimbos@swtd.nl of bel met Kristel via 06-42790907.

Vereniging NOV

Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk NOV is het branchenetwerk van vrijwilligersorganisaties in Nederland. Vereniging NOV kent het veld door en door, behartigt de belangen van vrijwilligers en vertegenwoordigt de sector in binnen- en buitenland. Bij Vereniging NOV zijn 360-plus (koepel)organisaties aangesloten.

Overijsselse Vrijwilligersprijs

Jaarlijks wordt in een groot aantal Overijsselse gemeenten de Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt. Met deze waarderingsactie wil de provincie Overijssel laten zien dat de inzet van vrijwilligers onmisbaar is en dat iedere vorm van vrijwilligerswerk wordt gewaardeerd. Vrijwillig in de Buurt werkt jaarlijks aan dit initiatief mee.

Ook een vrijwilliger in het zonnetje zetten?

Wil je meer informatie over de Overijsselse Vrijwilligersprijs? Of wil je meer informatie over het waarderen van vrijwilligers in het algemeen? Bel of mail ons gerust.

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds bevordert betrokkenheid in de samenleving. Door onze steun ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plek in de maatschappij. Het Oranje Fonds wil enerzijds sociale samenhang en anderzijds sociale participatie bevorderen.
Het Oranjefonds ondersteunt ook de landelijke actie dagen als NL Doet.

Nog geen account?
Schrijf je binnen 2 minuten in!
Account aanmaken